Jak można spożywać alkohol w bezpieczny sposób?
Zapewne nie będzie to odpowiedź, którą większość osób chciałaby usłyszeć, ale nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu. Oczywiście mówi się o pewnym spożywaniu alkoholu związanym z mniejszym ryzykiem, ale WHO nie ustala żadnych konkretnych limitów, ponieważ istniejące dowody wskazują, że z punktu widzenia zdrowia najkorzystniejsze jest niepicie alkoholu w ogóle. Alkohol jest ściśle związany z 60 różnymi diagnozowanymi chorobami i zaburzeniami zdrowotnymi i niemal we wszystkich przypadkach istnieje ścisły związek między spożywaną ilością alkoholu a reakcją organizmu, więc im więcej pijesz tym większe jest ryzyko choroby. Mniej znaczy lepiej.
Czy to nie jest tak, że wszyscy piją alkohol?
Tylko połowa ludności na świecie pije alkohol. W Europejskim Regionie WHO odnotowuje się najwyższe poziomy spożycia alkoholu i największe szkody związane ze spożyciem alkoholu. W Europejskim Regionie WHO alkohol jest jedną z głównych przyczyn złego stanu zdrowia i przedwczesnych zgonów.
Czy alkohol jest naprawdę tak szkodliwy?
Wiemy, że alkohol jest przyczyną chorób nowotworowych oraz nadciśnienia i co roku odnotowuje się wiele urazów związanych ze spożyciem alkoholu. Ponadto alkohol nie szkodzi tylko pijącemu – wiąże się również ze stosowaniem przemocy zarówno przestrzeni publicznej, jak i w rodzinie.
W jaki sposób dotyczy to młodych ludzi? Przecież oni nie muszą się tym martwić, dopóki nie osiągną pewnego wieku?
Wręcz przeciwnie – mózg rozwija się nieustannie do 25 roku życia, a alkohol zakłóca proces jego rozwoju. Mózg osoby nastoletniej jest szczególnie podatny na działanie alkoholu i dlatego picie alkoholu w młodym wieku zwiększa ryzyko uzależnienia na późniejszym okresie życia. Im wcześniej młody człowiek sięga po alkohol, tym większe mogą być w jego przypadku potencjalne szkody.
Ale czerwone wino podobno korzystnie działa na zdrowie?
Badania wskazują na mniejsze ryzyko wystąpienia zdarzeń niedokrwiennych (choroba serca, udar mózgu i cukrzyca typu 2) wśród osób w średnim wieku i starszych spożywających niewielkie i umiarkowane ilości czerwonego wina. Ale szkodliwe skutki działania alkoholu zdecydowanie przewyższają potencjalne korzyści ochronne. Starsza osoba odniesie dużo więcej korzyści zdrowotnych z aktywności fizycznej i zdrowego sposobu odżywiania niż ze spożycia alkoholu.
Nie piję tak dużo. Czy całkowita rezygnacja z alkoholu naprawdę przyniosłaby widoczne korzyści dla zdrowia?
Nawet osoby spożywające alkohol w umiarkowanych ilościach zaobserwują korzyści zdrowotne, gdy całkowicie z niego zrezygnują. Szybko zauważą, że lepiej śpią, a następnego dnia czują się bardziej wypoczęte i pełne energii. Osobom niepijącym łatwiej jest utrzymać właściwą masę ciała.
Dlaczego kobiety nie powinny pić tyle samo, co mężczyźni, nawet w dzisiejszych czasach?
Istnieją ważne przesłanki zdrowotne wyjaśniające, dlaczego spożycie alkoholu wiąże się z większym ryzykiem w przypadku kobiet niż mężczyzn. Po prostu alkohol powoduje większe szkody u kobiet. Ciało kobiety zawiera procentowo mniej wody niż ciało mężczyzny, a to oznacza, że alkohol osiągnie w nim wyższe stężenie i wyższy poziom toksyczności. Ponadto organizm kobiecy produkuje mniejszą ilość enzymu odpowiedzialnego za rozkład alkoholu i w związku z tym więcej czasu potrzeba na pozbycie się alkoholu z organizmu. 

2016-03-25

Pobierz pliki